Megjelenítés módja:
 
Előző 1 233 1 2 ... 250 500 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Gödöll?i töltött csirke

Gödöll?i töltött csirkeHozzávalók

5 dkg füstölt szalonna
1 kisebb vöröshagyma
15 dkg gomba
15 dkg csirkemáj
1 csokor petrezselyem
4 zsemle
2 tojás
3 ev?kanál zsemlemorzsa
só, ?rölt bors
10 dkg f?tt zöldborsó
1 konyhakész csirke vagy 4 nagyobb csirkecomb
2-3 ev?kanál olaj
1 mokkáskanál paradicsompüré
1 kiskanál liszt

      A szalonnát kis kockákra vágjuk és kevergetve üvegesre pirítjuk. A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, az elôbbit finomra, az utóbbit a májjal együtt kis kockákra vágjuk. A szalonnán el?ször a hagymát, majd a gombát és a májat pirítjuk meg, végül a t?zr?l lehúzva a fölaprított petrezselyemmel f?szerezzük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd áttörjük. A gombás májat hozzáadjuk, a tojást meg a morzsát beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldborsót is beleforgatjuk. Az egész csirkét vagy a combokat megsózzuk, s b?rüket ujjunkkal alányúlva föllazítjuk. A tölteléket a szárnyas b?re alá töltjük ? ezt talán cs? nélküli habzsákból a legkönnyebb ?, majd olajjal megkenjük. Tepsibe fektetjük, egy kevés vizet öntünk alá, és süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 1 órán át sütjük, közben a levével gyakran meglocsoljuk. Utána a tepsib?l kiemeljük, rövid ideig pihentetjük. Levét lábasba öntjük, a paradicsompürét meg a lisztet hozzáadjuk. Kevergetve 1-2 percig forraljuk, s ha ezalatt túlzottan bes?rüsödik, egy kevés vízzel hígítjuk. Tálaláskor a megsült csirkét négy részre vágjuk ? a combokat egészben hagyjuk, a pecsenyelével meglocsoljuk. Párolt rizs és sült burgonya illik hozzá köretnek. A töltött hús hidegen is finom, de ha hidegtálat készítünk bel?le, más az eljárás: bonyolultabb, de kétszer annyi embernek elegend?. Ugyanazt a tölteléket készítjük el, mint az el?z? változathoz, és h?t?be tesszük, amíg a csirkét el?készítjük. Ehhez egy egész szárnyast mellével lefelé deszkára fektetünk. A hátán a b?rt végighasítjuk, majd apró vágásokkal a b?r és a hús között haladva egyben lefejtjük a húsról. Ez nem olyan bonyolult m?velet, mint ahogyan hangzik, hiszen a töltéshez is könny? föllazítani a b?rt. A lényeg, hogy lehet?leg ne szakadjon ki sehol, és egyben maradjon. Miután a szárnyaknál nehéz vele bánni, azokat akár le is vághatjuk. A b?rt sima oldalával felfelé megolajozott fóliára fektetjük. A megnyúzott csirke combjait levágjuk, a mellehúsát a csontról lefejtjük. (A lees? részekbôl levest f?zhetünk.) A két fél mellet lapjában bevágjuk, óvatosan kiverjük, és a kiterített csirkeb?rre fektetjük. A tölteléket vastag csíkban a közepére halmozzuk, és szorosan föltekerjük úgy, hogy a hús középen összeérjen. Fóliába csomagoljuk. A megsózott, megborsozott combokkal együtt tepsibe tesszük, majd ugyanúgy sütjük meg, mint az el?z? változatot. Amikor kész, a fóliás csirketekercsre deszkát fektetünk, amire nehezéket rakunk. Ez fontos, mert a hús így tömörödik, könnyebb lesz szeletelni. Tálaláskor egy tálra franciasalátát halmozunk, a csirke eredeti alakját imitálva. A fóliából kibontott, fölszeletelt töltött csirkét (szaknyelven galantint) ráfektetjük, és a combokat nekitámasztjuk. Gyümölcsökkel, salátalevéllel díszítve tálaljuk.


Elkészítési id?: 2 óra (a hidegtálé valamivel több).
Egy adag: 674 kcal / 2818 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY