Megjelenítés módja:
 
Előző 1 653 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Nyírségi gombócleves

Hozzávalók

40 dkg borjúcomb vagy -lapocka (esetleg sovány sertéshús)
8 dkg vaj
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1-1 darabka zeller és aralábé

10 dkg fagyasztott zöldborsó
15 dkg fagyasztott karfiol
(friss is jó)
10 dkg gomba
1 csapott ev?kanál liszt
2 dl tejszín
2 tojássárgája
fél citrom leve
a burgonyagombóchoz:
15 dkg burgonya
4 dkg liszt
1 tojás
só, ?rölt bors
késhegynyi reszelt szerecsendió
a tetejére:
fél csokor petrezselyem

      A borjúhúst egycentis kockákra vágjuk, és a vaj felén kevergetve fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert meg a karalábét megtisztítjuk, kis kockákra aprítjuk, majd a húshoz adjuk, és néhány percig pirítjuk. 1,2 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára f?zzük. Közben a gombóchoz a burgonyát héjában megf?zzük, meghámozzuk és áttörjük. Amikor kih?lt, a liszttel meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval f?szerezzük. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk bel?le és a lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt meg a fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, és addig f?zzük, míg minden megpuhul. Közben a maradék vajból és a lisztb?l világos rántást készítünk, a levest ezzel s?rítjük. A t?zr?l levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, ha kell, utánasózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.


Elkészítési id?: 1 óra 35 perc.
Egy adag: 620 kcal / 2592 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY