Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1134 1 2 ... 1250 1500 1631  Utolsó


Klasszikus sós sütemény

Hozzávalók

(30 darabhoz)
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 dl (2 ev?kanál) s?r? tejföl
15 dkg reszelt ementáli vagy füstölt sajt
1 tojássárgája
fél mokkáskanál só
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a tetejére:
1-1 mokkáskanál mák, szezámmag és köménymag

      A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal - nehogy a zsiradék megolvadjon - összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Cipó alakúra formáljuk, konyharuhával letakarva h?t?szekrényben 10 percig pihentetjük. Utána lisztezés nélkül vágódeszkára borítjuk és kb. 25x20 centisre, 1,5 centi - ujjnyi - vastagságúra lapítjuk. A tetejét fölvert tojással megkenjük, villával berácsozzuk és letakarva, h?t?szekrényben 2-3 órán át dermesztjük, de az sem baj, ha egész éjszakára ott marad. Utána ujjnyi darabokra vágjuk vagy különböz? formákra kiszúrjuk. A tetejüket mákkal, szezámmaggal és köménymaggal megszórjuk, de kerülhet rá reszelt sajt vagy vékony lapocskákra vágott mandula is. Tepsire rakjuk, és el?melegített süt?ben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses süt?ben 180 °C) kb. 18 perc alatt aranysárgára sütjük. Perec alakú süteményt is süthetünk bel?le. Ez úgy készül, hogy a tésztából 2 milliméter vastag, kb. 15 centi széles csíkot vágunk és a két végét középre hajtjuk.


Elkészítési id?: 40 perc + dermesztés (pihentetés).
Egy adag: 113 kcal / 473 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY