Megjelenítés módja:
 
Előző 1 715 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


?zgerinc hidegen, vörösboros körtével

Hozzávalók

1,2 kg csontos ?zgerinc (fagyasztva kb. ekkora csomagokban kapható)
só, friss vagy szárított kakukkf?
30 dkg vegyes zöldség
1 vöröshagyma
7-8 ev?kanál olaj
5 dkg füstölt szalonna
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
10-15 szem fekete bors
a gesztenyekrémhez:
10 szem gesztenye

15 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
2 ev?kanál narancslé
1 ev?kanál rum
a gyümölcsköretekhez:
4-5 dl vörösbor
2 dl víz
2 púpozott ev?kanál cukor
kis darabka fahéj
néhány szem szegf?szeg
4 körte
1-1 narancs és kivi
8 szem szeder
a tál díszítéséhez:
kis darabka sült süt?tök
sz?l?

      Az ?zgerincet lehártyázzuk, majd sóval és apróra vágott kakukkf?vel bedörzsöljük. A zöldséget meg a hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük és egyenletesen a tepsire szórjuk. A gerincet rátesszük, az olajjal meglocsoljuk. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a húsra borítjuk. A megtisztított fokhagymát a babérlevél- lel meg a borssal együtt a zöldségekre szórjuk. El?melegített süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) 25-30 percig sütjük, nem tovább, mert a közepének rózsaszín?nek kell maradnia. Ha kih?lt, tálalásig h?t?szekrénybe tesszük. Elkészítjük a gesztenyekrémet. Ehhez a gesztenyét enyhén sós vízben megf?zzük, majd meghámozzuk. 5 deka vajon a lisztet megfuttatjuk, de nem pirítjuk meg. A tejet ráöntjük, kevergetve s?r?re f?zzük. Így nagyon s?r? besamelmártás lesz bel?le, amit ha kih?lt, a gesztenyével együtt ledarálunk. A maradék vajjal habosra keverjük, a narancslével meg a rummal ízesítjük, ha kell, kissé megsózzuk. A bort meg a vizet a gyümölcskörethez lábasba töltjük. A cukorral ízesítjük, a fahéjjal meg a szegf?szeggel f?szerezzük. Ha felforrt, a meghámozott körtét belerakjuk. Amint újra forr, a t?zr?l lehúzzuk, és a gyümölcsöt benne hagyjuk kih?lni. A narancsot jól megmossuk, fölszeleteljük. Mindegyikre egy-egy karika kivit és egy-egy szem szedret teszünk. Következik a tálalás. A húst a gerinccsontról egészben lefejtjük, azután vékonyan fölszeleteljük. A csontot a gesztenyekrémmel megkenjük, a hússzeleteket úgy fektetjük rá, hogy azok félig takarják egymást. Tálra tesszük. A maradék gesztenyekrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd mutatósan az ?zgerinc tetejére nyomjuk. Sült süt?tökszeletekkel díszítjük. A kivis-szedres narancsot körérakjuk, ahogyan a lecsöpögtetett, legyez?szer?en bevágott vörösboros körtét is. Különösen szép lesz, ha ezek a tál sarkaiba kerülnek. A tálat még sz?l?vel is díszíthetjük, ami persze körete is a húsnak.


Elkészítési id?: 3 óra.
Egy adag: 1100 kcal / 4598 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY