1 szép libamell (kb. 1 kg) só 1 csapott kiskanál majoránna 2 ev?kanál liszt 1-1,5 dl tejszín a libamájas kelbatyuhoz: 12 nagy kellevél só 50 dkg vöröshagyma 7-8 dkg libazsír 50 dkg pecsenyelibamáj 1 mokkáskanál ?rölt bors fél kiskanál kakukkf? 2 ev?kanál ételízesít? por a burgonyafánkhoz: 50 dkg burgonya 8-10 dkg liszt 2 tojás 2-3 dkg vaj, só késhegynyi reszelt szerecsendió olaj a sütéshez
A libamellet kicsontozzuk, kb. 1 kiskanál sóval meg a majoránnával bedörzsöljük. 20 percnyi pihentetés után b?rös oldalával lefelé tepsibe fektetjük. Süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Utána megfordítjuk, és még további 1 órán át sütjük. Közben zsírjával gyakran meglocsoljuk. A káposztaleveleket megmossuk, barna, foltos részeit levágjuk. Vastag ereiket - mint a töltött káposztánál - kimetsszük. A leveleket enyhén sós, forrásban lév? vízben 2 percig f?zzük, majd lesz?rjük, lecsöpögtetve kih?tjük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a libazsíron 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. Utána a kellevelekre kenjük, s a pecsenyelibamájakat - ha kell, elfelezve, hogy 12 darabot kapjunk - ráfektetjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkf?vel f?szerezzük. Egyenként batyuvá formáljuk, cérnával átkötjük. Utána kb. 1 liternyi ételízesít?s vízben 10 percig f?zzük, majd lesz?rjük, de a levét félretesszük. A megsült libamellet a tepsib?l kiemeljük, zsírját pedig átsz?rjük. 7-8 ev?kanálnyit bel?le lábasba töltünk, és a lisztet megfuttatjuk rajta. A káposzta f?z?levéb?l 5 decit ráöntünk, kevergetve mártás s?r?ség?re f?zzük, végül a t?zr?l lehúzzuk, a tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utánasózzuk. A burgonyafánkhoz a jól megmosott burgonyát héjában, enyhén sós vízben megf?zzük. (Célszer? a káposzta készítése el?tt a t?zre tenni.) Még melegen meghámozzuk, áttörjük és megvárjuk, hogy kih?ljön. Utána a liszttel, a tojásokkal meg a puha vajjal összedolgozzuk, kissé megsózzuk, a szerecsendióval f?szerezzük. Kisebb lábasban vagy serpeny?ben az olajat megforrósítjuk. Egy ev?kanalat belemártunk, majd ezzel a burgonyás masszából csinos galuskákat szaggatunk. Akkor lesz igazán szép, ha a szabad tenyerünket kissé beolajozzuk, és a galuskákat ezen hengergetjük formásra. Forró olajban 2-3 percig sütjük, közben mindegyiket többször megforgatjuk, hogy körös-körül aranybarna legyen. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Tálaláskor a libamellet hosszában kettévágjuk, majd a két fél mellet kissé ferdén fölszeleteljük. A tejszínes pecsenyelével leöntjük, a töltött kelleveleket és a burgonyafánkot mellérakjuk.
Elkészítési id?: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 1273 kcal / 5322 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu