(15 szelethez) a tésztához: 45 dkg finomliszt 15 dkg sertészsír 1 csapott kiskanál só 1 tojás 1,2 dl langyos víz a töltelékhez: 1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 2 kg) 50 dkg b?r nélküli csirkemellfilé 6 szem szegf?szeg 2 ev?kanál koriandermag 1 ev?kanál egész fekete bors 3 ev?kanál körtepálinka 50 dkg kacsamellfilé 12-15 dkg aszalt gyümölcs 2,5 dl s?r? tejszín
A tésztához a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a tojással és a langyos vízzel tésztává gyúrjuk. Letakarva, h?t?szekrényben egy éjjelen át pihentetjük. A kacsa mellét és combjait a törzsr?l leválasztjuk, b?rét lehúzzuk. A mellet 2 centis kockákra vágva félrerakjuk. A combokat kicsontozzuk, majd a csirkemellel együtt kétszer ledaráljuk. A szegf?szeget, a koriandert és a borsot mozsárban összetörjük. A darált hússal összedolgozzuk, a pálinkával ízesítjük, és letakarva pár órára h?t?szekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Az 50 deka
kacsamellfilét leb?rözzük, majd a húst az aszalt gyümölcsökkel együtt félcentis kockákra vágjuk. A f?szeres húspépet tálba töltjük, majd a tejszínt apránként (szinte kanalanként) kevergetve beledolgozzuk. A legjobb, ha ehhez az edényt tört jégre állítjuk, mert a massza így veszi fel legjobban a folyadékot. A fölkockázott hozzávalókat beledolgozzuk. A tésztát kb. 4 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. A pástétomformát rátesszük, és balra is, jobbra is megdöntjük. Így jelöljük ki a tésztán, hogy mennyi is kell pontosan bel?le a forma kibéleléséhez. A jel mentén a tésztát késsel körbevágjuk, és egymásra hajtjuk, majd a pástétomformába tesszük. Kihajtogatjuk, szorosan a forma oldalához nyomkodjuk. A húsos masszával megtöltjük úgy, hogy mindig csak egy keveset rakunk bele, és jól elsimítjuk. Csak így nem lesz leveg?s! A tésztaszéleket ráhajtjuk. A maradék tésztából egy akkora lapot vágunk, amekkora pontosan a pástétom tetejére illik, és ráfektetjük. A tésztákat találkozásuknál összenyomkodjuk, nehogy sütés közben kinyíljon. Szélét késsel megcifrázzuk. A pástétom közepére pogácsaszaggatóval két kis lyukat fúrunk, hogy a sütés közben keletkez? g?z eltávozhasson. A maradék tésztából díszítésképpen a pástétom tetejére kis levélkéket stb. formálhatunk. El?melegített süt?ben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses süt?ben 200 °C) 15 percig, majd a süt? h?mérsékletét 30 fokkal csökkentve további kb. 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kih?lni, deszkára kiborítjuk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Elkészítési id?: 2 óra 30 perc + a tészta pihentetése.
Egy adag: 574 kcal / 2401 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu