Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1293 1 2 ... 1500 1631  Utolsó


Stíriai metélt

Hozzávalók

(8 közepes szelethez)
75 dkg tehéntúró
25 dkg finomliszt
6 tojás
2,5 dl tejföl

6 púpozott ev?kanál vaníliás ízesítés? kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 ev?kanál búzadara
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tál kikenéséhez:
vaj vagy margarin
zsemlemorzsa
a tetejére:
2 ev?kanál porcukor

      Egy nagyobb lábasban 2-2,5 liter vizet fölforralunk. A túrót áttörjük, és egyharmadát félretesszük. A többit a liszttel, 2 tojással, 1 ev?kanál tejföllel, csipetnyi sóval meg 1 púpozott ev?kanál cukorral összegyúrjuk. Ez a tészta kissé ragacsos marad (vigyázzunk: ha keményebbre gyúrjuk, f?zés, majd sütés után élvezhetetlen lesz). Lisztezett deszkán, lisztes kézzel fél centi vastagra, téglalap alakúra lapítjuk. Ezután kisujjnyi darabokra vágjuk; vagyis lisztes pengéj? késsel el?ször keresztben, majd hosszában földaraboljuk. A forrásban lév? vizet megsózzuk, a tésztát beleszórjuk, és ha mind feljött a víz tetejére, közepes lángon még 6 percig f?zzük. Hideg vízbe átszedjük, 1-2 percig h?lni hagyjuk, majd lesz?rjük. A maradék 4 tojást szétválasztjuk, és sárgájukat 5 ev?kanál cukorral habosra keverjük. A maradék túrót, a tejfölt, a darát és a jól lecsöpögtetett f?tt tésztát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. Egy t?zálló tálat vajjal kikenünk, morzsával meghintjük, és a túrós, tésztás masszát egyenletesen beletöltjük. El?melegített süt?ben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses süt?ben 155 °C) kb. 50 percig sütjük. Pár percig pihentetjük, végül még melegen fölszeleteljük, és a porcukorral meghintve tálaljuk.


Elkészítési id?: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 449 kcal / 1877 kJ.
Italajánlat: félédes fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY