Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1269 1 2 ... 1500 1631  Utolsó


Rongyos kifli

Hozzávalók

(16 darabhoz)
a leveles tésztához:
25 dkg vaj
60 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
4 dkg éleszt?
1 púpozott ev?kanál
cukor
2 tojás
1,5 dl hideg tej
1,5 dl hideg víz

      20 deka vajat 8 deka liszttel összedolgozunk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk, majd fóliába csomagolva a h?t?szekrénybe tesszük. A maradék lisztb?l 1 ev?kanálnyit a tészta nyújtásához félreteszünk, a többit a sóval elkeverjük. Az éleszt?t belemorzsoljuk, a maradék vajjal, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könny? tésztává gyúrjuk, és így hagyjuk - legalább 2 óra hosszat - kelni. Ezután belisztezett deszkán ?lóhere? alakúra nyújtjuk. A beh?tött, ujjnyi vastag szeletekre vágott lisztes vajat a közepére fektetjük, majd a tésztát, mint egy borítékot ráhajtogatjuk. Gyorsan összegyúrjuk, és 20 percig pihentetjük. Ezután kb. 30x50 centis téglalappá nyújtjuk. A tetejét liszttel finoman megszórjuk, majd következik a háromszori hajtogatás. A tészta széleit a képen látható módon egymásra hajtjuk. (Így egy háromréteg? tésztatömböt kapunk.) 20 percig állni hagyjuk, majd ezt a m?veletet a kelesztéssel együtt még kétszer megismételjük. A tésztát 30x60 centis téglalappá nyújtjuk (széleit szép szabályosra igazítjuk). El?ször keresztben kettévágjuk, majd ferde vágásokkal egyenl? szárú háromszögekké szabjuk. A tésztákat óvatosan egymásra csúsztatjuk, nehogy kiszáradjanak, mire feldolgozásukra sor kerül. A háromszögeket a ?talpvonaltól? a csúcs felé haladva egyenként feltekerjük, és kifli alakúra hajlítjuk. A kifliket egymástól 2-3 centire süt?papírral bélelt tepsire rakjuk, mert sütés közben megn?nek. Ismét 1,5 órán át kelesztjük. Sütés el?tt tetejüket a tejjel simára kevert tojással megkenjük. El?melegített süt?ben, a közepesnél er?sebb lánggal (220 ?C; légkeveréses süt?ben 205 ?C) 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácsra szedve hagyjuk h?lni.


Elkészítési id?: 40 perc + 5 órányi kelesztés.
Egy adag: 264 kcal / 1103 kJ.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY