Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1174 1 2 ... 1250 1500 1631  Utolsó


Mákosguba

Hozzávalók

(6 személyre)
2 dkg éleszt?
40 dkg finomliszt
csipetnyi só
1 mokkáskanál cukor
1,5 dl tej
2 tojás
5 dkg vaj
a forgatáshoz:
5-6 dkg liszt
a forrázáshoz:
8 dl tej
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj
a rétegezéshez:
10-10 dkg darált mák és porcukor

      Az éleszt?t a lisztbe morzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a sót meg a cukrot kevergetve föloldjuk benne, és az el?z?ekhez adjuk. A tojásokkal együtt 6-8 percig dagasztjuk. Közben a vajat megolvasztjuk, és beledolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk. Egyenként kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk-sodorjuk, és a rudakat fölszeleteljük. Kb. 30 darab kis tésztakorong lesz bel?le. Ezeket lisztbe forgatjuk, tepsire rakjuk (nem kell kikenni a süt?lapot), és 20 percig kelesztjük. Ezután el?melegített süt?ben, a közepesnél kisebb lánggal (160 °C; légkeveréses süt?ben 145 °C) kb. 30 percig sütjük, inkább csak szárítjuk. Megvárjuk, amíg kih?l, majd kis adagonként forró tejbe áztatjuk. Amint megszívta magát tejjel, sz?r?lapáttal óvatosan kiemeljük, nehogy összetörjön. Lecsöpögtetjük, és kivajazott kis tepsibe sorakoztatjuk. A porcukorral elkevert mákkal megszórjuk, majd egy újabb réteg tésztával befedjük, a maradék cukros mákot pedig a tetejére szórjuk. Végül forró süt?ben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses süt?ben 185 °C) kb. 10 percig sütjük.


Elkészítési id?: 2 óra 25 perc.
Egy adag: 634 kcal / 2651 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY