Megjelenítés módja:
 
Előző 1 25 1 2 ... 250 500 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Disznósajt

Hozzávalók

(3,5-4 kilós sajthoz)
2-3 fél disznófej
1 db kis csülök
1 sertésszív
1 sertésnyelv
30-40 dkg nyers szalonnab?r
egy jól megtisztított, ?meghúzott? disznógyomor (amit már egyre több hentesüzletben lehet
fagyasztva is vásárolni)
az abálólébe való f?szerek:
4-5 babérlevél
só és 10-15 szem fekete bors
a sajthoz való f?szerek:
8-10 dkg só
5-7 dkg ?rölt pirospaprika (ízlés szerinti arányban, édes és csíp?s)
1 ev?kanál ?rölt fekete bors
1-1 mokkáskanálnyi darált szegf?- vagy zöld bors
1 mokkáskanálnyi fehér bors
2 fej (12-15 gerezd) pépesre zúzott fokhagyma

      Az összes húsfélét megtisztítjuk, majd a disznófejet, a csülköt, a szívet, a nyelvet és a b?rt egy öntöttvas lábasban vagy üstben annyi hideg vízben, amennyi ellepi, feltesszük f?ni. A babérlevéllel és az egész borssal f?szerezzük, egy kevés sóval megszórjuk a tetejét. Addig f?zzük, amíg a fejhús a csontokról leválik. A puha hozzávalókat jól lecsöpögtetjük, kicsontozzuk, s vékony csíkokra szeleteljük. A fokhagymán kívül az összes f?szermennyiség felét hozzáadjuk és lábasban vagy bográcsban, lassú t?z fölött még 30-40 percig gyakran kavargatva sütjük, hogy a zsírosabb részek kicsit összezsugorodjanak. Miután a kisült zsiradékot leöntöttük róla, kissé h?lni hagyjuk, majd a többi f?szerrel és fokhagymával összedolgozzuk. Konyharuhával jól kitörölt, leveg?n kicsit megszikkasztott disznógyomorba töltjük; a nyílását - és ahol esetleg kiszakadt - összevarrjuk, majdnem úgy, ahogy a disznótorokban szokás. Ám most jön a csavarás: a disznósajtot nem abálólébe tesszük, hanem a gáz- vagy a villanyt?zhely süt?jébe! Sütés alatt (ami közepesnél kisebb lánggal történik) egy vastagabb varrót?vel több helyen is körbeszurkáljuk, hogy lehet?ség szerint minél több zsiradék folyjon ki bel?le. 40-50 perc elteltével kivesszük és megvárjuk, míg a sajt majdnem kih?l. Hideg helyen sajtprésbe vagy két deszkalap közé tesszük és kb. 20 kilós súllyal nyomatjuk (nyáron vagy meleg id?ben a nyomatást pincében végezzük) 12-16 órán keresztül. Ezután h?t?be tesszük, és néhány óra elteltével már kínálhatjuk is. A disznósajt még különlegesebb, finomabb lesz, ha az els? nyomatás után gyümölcsfák hideg füstjével kb. másfél napig füstöljük. A füstölés után a már ismertetett módszerrel ismét le kell nyomatni a sajtot - így h?vös helyen hetekig eláll.



Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY