Megjelenítés módja:
 
Előző 1 121 1 2 ... 250 500 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Tokajis libamájpástétom

Hozzávalók

50 dkg hízott libamáj

frissen ?rölt fehér bors
4 ev?kanál 5 puttonyos tokaji aszú
a tokaji zseléhez:
sz?k 1 deci húsleves (leveskockából is készíthet?)
2 kiskanál zselatinpor
1/4 csésze 5 puttonyos tokaji aszú

      A libamájat a domború felével lefelé egy lapos porcelántálra fektetjük. A vastag részénél szétfeszítjük, megkeresve a véres, vastag eret. Megfogjuk a végét, és óvatosan kezdjük kihúzni. Közben a májat egyre szélesebbre hajtjuk, így a vékonyabb ereket is el tudjuk távolítani. Végül a májat egy-másfél centi vastagon szétterítjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára összehajtjuk és megnyomkodjuk. Kiterített m?anyag fóliára fektetjük, a locsolás során a tálra csurgott tokaji aszút rácsöpögtetjük, és szorosan becsomagoljuk. Ezután 10-12 órára h?t?szekrénybe tesszük. A pihentetés alatt a só, bors és a tokaji aszú jól beleivódik a libamájba. Ezután félliteres csatos, patent üvegbe, amelynek egyenes, nem visszahajló szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan, tömören belepréseljük. Az edényt befedjük, mély tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 1/3 részéig érjen. Süt?be tesszük és nagyon kis lánggal (75 °C-on) 2 órán át pároljuk. A süt?b?l kivesszük, és amikor kih?lt, h?t?szekrénybe állítjuk. A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében 2 ev?kanál meleg vízzel elkeverjük. A levest a tokaji aszúval egy félliteres nyeles lábasban felforraljuk, majd a vízben oldott zselatint beleöntjük, elkeverjük, és ismét felforraljuk. Leh?tjük, csészébe öntjük, és pár órára a h?t?szekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor a libamájat a formából kivesszük, vágódeszkán meleg vízbe mártott éles, vékony pengéj? késsel felszeleteljük, és tálra vagy tányérokra adagoljuk. A tokaji zselét apró kockákra vágjuk és a libamáj mellé szórjuk.


Elkészítési id?: 2 óra 30 perc + érlelés.

Italajánlat: tokaji aszú.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY