Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1073 1 2 ... 1250 1500 1631  Utolsó


Flódni torta

Flódni tortaHozzávalók

a tésztához:
60 dkg finomliszt
35 dkg margarin
1 kiskanál só
7-8 dkg kristálycukor
1 dkg éleszt?
2 dl hideg víz
a nyújtáshoz:
liszt
a forma kikenéséhez:
3 dkg vaj
a máktöltelékhez:
40 dkg kristálycukor
2 dl víz
50 dkg ?rölt mák
6-8 dkg mazsola
(el is maradhat)
a diótöltelékhez:
40 dkg kristálycukor
2 dl víz
50 dkg ?rölt dió
6-8 dkg mazsola
(el is maradhat)
az almatöltelékhez:
1,25 kg alma
30 dkg kristálycukor
5-6 dkg zsemlemorzsa
fél kiskanál ?rölt fahéj
1 citrom reszelt héja
a lekenéshez:
1 tojás
a tálaláshoz:
porcukor

      A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt éleszt?vel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a h?t?szekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenl? részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 centi átmér?j? körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen, ezért a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A lees? részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebb?l lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Süt?papírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és el?melegített süt?ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses süt?ben 165 °C) kb. 10 perc alatt világosra el?sütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagíthatjuk, majd a t?zr?l levéve h?lni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet enged. Egy 26 centi átmér?j?, lehet?leg szétszedhet? tortaformát jól kivajazunk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az el?sütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk és belülr?l a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük. Egy el?sütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik el?sütött tésztával beborítunk. Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az el?z?ekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. El?melegített süt?ben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses süt?ben 200 °C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kih?lni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.


Elkészítési id?: 2 óra + a tészta pihentetése.
Egy adag: 998 kcal / 4172 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Hárslevel? `96.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY