Megjelenítés módja:
 
Előző 1 434 1 2 ... 500 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Borosos steak

Hozzávalók:

  • 1 ? evőkanál szemes fekete bors
  • 1 ? evőkanál szemes zöld bors
  • 2 szelet 2 ? centi vastag vesepecsenye
  • 1evőkanál olaj
  • 3 + 2 evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál brandy
  • ? deci tejszín

 Belangyosítom a sütőt 50 C-ra (gázsütőnél az 'épphogy' fokozat), majd a kétféle szemes borsot beleszórom a mozsárba, és néhány erőteljes mozdulattal durvára töröm.

A borsmorzsát átöntöm egy levesestányérba, és a kevés sóval bedörgölt vesepecsenye-szeleteket meghempergetem benne. Pont úgy teszek, mintha bepaníroznám őket: kicsit belenyomkodom a szeletek mindkét oldalát a borsmorzsába, így biztos, hogy egyenletesen vastag lesz a bundájuk. Ha ezzel elkészültem, rögtön kezdhetem is a hússütést.

Előveszem a 24 centi átmérőjű serpenyőmet, és amikor az olaj szinte már felhevült benne, nagy lángon oldalanként kb. 1-1 perc alatt enyhén barnás színűre kapatom a pecsenyék külsejét. Ez a kéreg azért fontos, hogy majd sütés közben ne száradjanak ki a szeletek.

Visszatekerem a lángot, és belekanalazok a serpenyőbe 3 evőkanál vajat. Közepesen erős tűzön oldalanként 4-4 perc alatt szaftosan puhára sütöm a frenetikus illatú hússzeleteket, majd fogok egy szűrőlapátot ? nem villát, hogyisne döfködni nem ér, az pofon a finom belső leveknek -, és átköltöztetem a megsült húsdarabokat egy hőálló tálra. Rájuk borítok egy darab alufóliát, és beteszem őket a langyos sütőbe, hogy féltett kincsemet melegen tartsam, amíg elkészítem hozzá a mennyei szószt.

Ehhez először a megüresedett serpenyő alatt nagyobbra csavarom a lángot, aztán hátrább lépek, és óvatosan beleöntöm a brandyt. Közben vigyázok, hogy még véletlenül se a lángba, hanem az edénybe csorogjon az ital. Az alkohol ilyenkor sisteregve elforr, én pedig fakanállal kevergetve belekapargatom a lébe a serpenyőhöz ragadt, ízes húspörköket. Ezek után közepesre veszem a tüzet, és még 2 evőkanál vajat meg egy kevés tejszínt teszek a serpenyőbe. Kézi habverővel kevergetve 1-2 perc alatt összeforralom a mártást, picit megsózom, és előveszem a langyos sütőből a melegen tartott hússzeleteket. Rájuk kanalazom az ízdús, földöntúli élményt, aztán ehetünk.

Valami hihetetlenül csodálatos étel ez, és újabb bizonyítéka annak, hogy nem az alapanyagok meg az eszközök mennyisége, hanem mindig a minőségük a fontos.

2 adag lesz belőle.

(BORSOS STEAK néven szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/17 szám)


Forrás: Nők Lapja

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY