Megjelenítés módja:
 
Előző 1 1076 1 2 ... 1250 1500 1631  Utolsó


Fonott kalács

Fonott kalácsHozzávalók (1 kalács 6 személyre)

(1 nagy kalácshoz,
6 személyre)
60 dkg finomliszt
5 dkg Rama margarin
7 g száraz éleszt?
1,5 kiskanál só
1 kiskanál cukor, 4 dl tej
a nyújtáshoz:
liszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy margarin
a tetejére:
1 ev?kanál tej
1 tojássárgája

      3 ev?kanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk. Ezután az éleszt?t, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és fakanállal vagy háztartási gép dagasztófejével lágy tésztává dolgozzuk. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából belisztezett deszkán cipót formálunk, és kézzel még egyszer jól átgyúrjuk, hogy kell?en rugalmas legyen. Hogy meg tudjuk állapítani, jó állagú-e, végezzük el a rágógumi-tesztet, azaz csípjünk ki egy darabkát a tésztából, és nyomjuk össze a két ujjunkkal, majd húzzuk szét. Ha a tészta könnyen elszakad, dagasszuk még egy rövid ideig. Ha nem szakad el és úgy néz ki, hogy buborékot tudunk bel?le fújni, mint egy rágógumiból, akkor jó. A tésztát egy mély, belisztezett tálba fektetjük, hogy legyen helye megemelkedni. Kend?vel letakarjuk, és 40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt duplájára n?. A kelés ideje természetesen függ a helyiség h?mérsékletét?l. Ez egy hideg, száraz napon akár 30 perccel tovább is tarthat, melegben pedig hamarabb befejez?dik. Kelesztés után végezzük el az ujjpróbát. A tésztába ujjunkkal mélyedést nyomunk, s ha az lassan emelkedik fel, a tésztánk jó. Ha gyorsan visszaugrik, hagyjuk még kelni, de ügyeljünk rá, nehogy túlkeljen. Egy gyúrólapot belisztezünk és a tésztát 3 egyenl? részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, s a szárakat, mint a copfot, befonjuk. Ha kész, ezeket a végeket összenyomjuk. A fonott kalácsot egy kikent tepsibe fektetjük. Kend?vel lefedjük, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ezután elvégezzük az el?z?ekben leírt ujjpróbát. Ha a tésztát jónak ítéljük, a tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 °C-ra el?melegített süt?be toljuk. 20 percig sütjük. Ezután a tejes tojással ismét átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Rácsra fektetve hagyjuk kih?lni.


Elkészítési id?: 50 perc + kelesztés.
Egy adag: 498 kcal / 2082 kJ.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY