Megjelenítés módja:
 
Előző 1 97 1 2 ... 250 500 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Pontykocsonya

PontykocsonyaHozzávalók

1 ponty (kb. 1,5 kg)
2 kiskanál só
1-1 mokkáskanál
pirospaprika és darált
cseresznyepaprika
1-1 nagyobb vörös-
hagyma, sárgarépa
és petrezselyemgyökér
1-1 zöldpaprika
és paradicsom
fél csokor zellerzöld
3 gerezd fokhagyma
4 dkg zselatinpor
2 tojásfehérje
a díszítéshez:
zöldpaprika
paradicsom
petrezselyem

A pontyot megtisztítjuk, kifilézzük. A halhúst - miután b?rét lefejtettük - csíkokra vágjuk, a fele sóval, a piros-paprikával és a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, majd letakarva h?t?szekrénybe tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a többit negyedekbe vágjuk és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával és a maradék sóval ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 25-30 percig f?zzük. Közben a zselatinport 1,5 deci vízbe áztatjuk. A halalaplevet lesz?rjük, a pácolt halat hozzáadjuk, és 6-8 percig f?zzük. A puha pontyot félrerakjuk, levét lesz?rjük, fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, er?s paprikával tüzesítjük. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöz? forralással 5 percig f?zzük. Meg-megkeverjük, mert könnyen leég. A tojásfehérjét félig fölverjük, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, és az egészet a halléhez öntjük. Nagyon kis lángon még 5 percig f?zzük, ezalatt letisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, ezután a tetejér?l a habot óvatosan, hogy ne törjön, leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átsz?rjük. A puha halat tányérokra rakjuk vagy pudingformába rétegezzük, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a f?tt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráönt-jük, és hideg helyen kocsonyásodni hagyjuk.


Elkészítési id?: 1 óra 40 perc + dermesztés.
Egy adag: 949 kcal / 227 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor 

Jótanács: -  Az is jó, ha a levet csak fejb?l f?zzük, és a kocsonyához patkó alakú halszeleteket használunk. Ezt persze csak tányérra rakhatjuk, formába nem tölthet?. A hallevest a kocsonyához egy kicsit er?sebben kell f?szerezni, mert a zselatin tompítja az ízeket. Halkocsonyát ízlés szerint más halból is f?zhetünk. A leves lesz?rése után maradt zöldséges halcsontot egy kevés hallal vagy csonttal célszer? újra felf?zni. Nagyszer? alaplé lesz bel?le mártásokhoz, halászléhez vagy hal párolásához. Le is fagyaszthatjuk..


Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY