Megjelenítés módja:
 
Előző 1 966 1 2 ... 1000 1250 1500 1631  Utolsó


?zpástély tortában csipkesásával

?zpástély tortában csipkesásávalHozzávalók (10 személyre)

a tésztához:
50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj
csipetnyi só, 3 tojássárgája
1 tojás, 1 kiskanál cukor
kb. 1 dl langyos tej
3 dkg éleszt?
a töltelékhez:
1 kg fagyasztott ?zhús, só
4-5 dkg zsír
vagy 4 ev?kanál olaj
20 dkg zsíros sertéshús
20 dkg libamáj
2 tojás, ?rölt fehér bors
pástétomf?szer-keverék
egy kupica konyak
kb. 30 dkg füstölt szalonna
(csemegeszalonna)
a lekenéshez:
1 tojás
a csipkebogyómártáshoz:
20 dkg kimagozott, szárított
csipkebogyó
3-4 ev?kanál cukor vagy méz
csipetnyi só
fél citrom, kis darab fahéj
1-2 szem szegf?bors
1-2 dl vörösbor
2 dl tejföl
1 púpozott ev?kanál finomliszt

      El?ször a tésztát készítjük el. A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, a tojással és a langyos, cukros tejben megfuttatott éleszt?vel nem túl kemény tésztává gyúrjuk. Amíg a tölteléket összeállítjuk, h?t?szekrénybe tesszük. Ehhez a fölengedett ?zhúst kicsontozzuk, lehártyázzuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, majd besózva a megforrósított zsíron el?sütjük. Ha kih?lt, a sertéshússal és a fele májjal ledaráljuk. A tojással összedolgozzuk, megsózzuk, f?szerezzük, a konyakkal ízesítjük. A jól beh?tött szalonnát lapjában a gépsonkához hasonló vékonyságú szeletekre vágjuk. A pástétomtésztát kettéosztjuk. Ehhez a mennyiséghez csak a fele kell, a többit le is fagyaszthatjuk. Egy formát kibélelünk vele úgy, hogy kilógjon bel?le, de maradjon tészta a tetejére is. A kibélelt forma aljára szalonnaszeleteket fektetünk, a húsos massza felét belesimítjuk, a maradék csíkokra vágott libamájat rárakjuk, a többi húsos masszát rásimítjuk. A szalonnaszeleteket és a kilógó tésztát ráhajtjuk, a tetejét az erre a célra félretett, kinyújtott tésztával befödjük, a tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk. Ha maradna a tésztából, azzal díszítjük a tetejét. Végül felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és közepesen forró süt?ben kb. 1 óra alatt megsütjük. Miel?tt szeleteljük, jól leh?tjük. Csipkebogyómártás illik hozzá. Ehhez a csipkebogyót cukros vízben, sóval, citromhéjjal, fahéjjal és szegf?borssal ízesítve puhára f?zzük. Vörösborral megbolondítjuk, áttörjük, majd újra a t?zre téve tejfölös habarással s?rítjük. Tálalás el?tt jól beh?tjük.


Elkészítési id?: b? 2 óra.
Egy adag: 3771 kcal / 878 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Egri bikavér `98.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY