Megjelenítés módja:
 
Előző 1 649 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Márton-napi libaleves

Márton-napi libalevesHozzávalók

1 szép, nagy libaaprólék
3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér
1-1 kisebb karalábé és zeller
fél csokor petrezselyem
1-2 szál zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma, 1 kiskanál egész bors
1 púpozott ev?kanál só
20 dkg lúdgégetészta
a májgombóchoz:
30 dkg pecsenyelibamáj, 2 zsemle
2 tojás, 2 púpozott ev?kanál liszt
kb. 6 ev?kanál zsemlemorzsa
1-1 kiskanál só és majoránna
1 mokkáskanál ?rölt fekete bors
fél csokor petrezselyem
fél fej vöröshagyma, 2 ev?kanál olaj

      A libaaprólékot megmossuk, a b?rt minden darabjáról amennyire csak tudjuk, lefejtjük. Az aprólékot fazékba rakjuk, kb. 5 liter vizet ráöntünk, fölforraljuk, habját sz?r?kanállal leszedjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A két-féle répát elnegyedeljük, a karalábét és a zellert elfelezzük, petrezselyemmel és zellerzölddel a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát megmosva, de héjastól adjuk hozzá. Megf?szerezzük és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át f?zzük, majd rövid pihentetés után lesz?rjük. A lúdgégetésztát enyhén sós vízben kif?zzük, lesz?rjük, és külön kínáljuk a leveshez. Ha májgombóccal készítjük, a májat a vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát beledolgozzuk, megsózzuk, majoránnával és borssal f?szerezzük. A petrezselymet és a megtisztított hagymát finomra aprítjuk, az utóbbit az olajon megfuttatjuk, majd ezeket is a májhoz adjuk. 10 percig pihentetjük, azután a masszából nedves kézzel 8 gombócot formálunk, majd sós vízben kif?zzük. Célszer? el?ször csak egyet kif?zni, hogy megtapasztaljuk, nem túl lágy-e, nem f?-e szét. Ha lágy lenne, egy kiskanálnyi lisztet keverhetünk még hozzá. Tálaláskor a levest lesz?rjük. Személyenként 1-1 májgombócot a tányérokba téve a forró levest rámerjük.


Elkészítési id?: 3 óra.
Egy adag: 1602 kcal / 383 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Mátraaljai királyleányka 2000.

Jótanács: - Ha túl zsíros a leves, óvatosan a tetejére teszünk egy papírszalvétát, amely néhány pillanat alatt "magához köti" a zsiradékot, ezután egy lapos szed?kanállal gyorsan, de óvatosan kivesszük. Ha szükséges, a m?velet megismételhet?..
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése

Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY