Megjelenítés módja:
 
Előző 1 496 1 2 ... 750 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Ricset köményes kiflivel

Ricset köményes kiflivelHozzávalók (8 személyre)

a ricsethez:
50 dkg szárazbab
1,5 kg füstölt disznóhús
(tarja, csülök, oldalas -
ami épp van)
2-2 nagy sárgarépa
és petrezselyemgyökér
1 termetes vöröshagyma
25 dkg árpagyöngy
(gersli), só
6-7 dkg zsír vagy
6 ev?kanál olaj
1 ev?kanál finomliszt
1 ev?kanál nem csíp?s
pirospaprika
a köményes kiflihez:
5 dl tej
5 dkg éleszt?
egy maréknyi cukor
1 kg finomliszt, só
10 dkg zsír
a tetejére:
1 tojás, kb. 2 ev?kanál
köménymag
durva szem? só

      A ricsethez babot a f?zést megel?z? éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt hússal, ha túl sós, szükség esetén 1-2 órára szintén ezt m?veljük. Ezután egy darabban feltesszük f?ni a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel és a bevagdalt hagymával együtt. Egy másik edényben a babot, míg egy harmadikban a jól átmosott árpagyöngyöt f?zzük puhára. Ha kész, mindkett?t lesz?rjük, leöblítjük, összekeverjük, és annyi füstölt levet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. A megpuhult füstölt húst meg a zöldséget fölkockázzuk, a babos keverékhez adjuk, fölforraljuk, és ha kell, megsózzuk. A zsírból a liszttel zsemleszín? rántást készítünk, a t?zr?l levéve a pirospaprikát belekeverjük. A ricset levét ezzel kissé bes?rítjük, de fontos, hogy ne legyen olyan s?r?, mint egy f?zelék. Házi köményes kiflivel kínáljuk. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, és egy részében az éleszt?t a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepét kimélyítjük, az éleszt?t beleöntjük, egy kevés liszttel összekeverjük, 10 percig pihentetjük. Ezután a maradék tejjel és egy kevés sóval összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk, majd a cipókat belisztezett deszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, átlósan 8 részre vágjuk, körcikkenként felcsavarjuk, majd kifli alakúra "görbítjük", ügyelve arra, hogy a körcikk csúcsa a kiflik bels? íve felé mutasson. Süt?papírral bélelt tepsibe rakjuk (egy tepsiben kb. 8 darab fér el kényelmesen), és kb. 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájukra n?nek. Végül a tetejüket fölvert tojással megkenjük, köménymaggal és durva szem? sóval meghintjük. Süt?ben nagy lánggal mintegy 20 perc alatt világosbarnára sütjük.


Elkészítési id?: 3 óra + a bab áztatása.
Egy adag: 2926 kcal / 700 kJ.
Italajánlat: világos sör Pilseni típusú.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY