Megjelenítés módja:
 
Előző 1 987 1 2 ... 1000 1250 1500 1631  Utolsó


Az én karácsonyi bejglim

Hozzávalók

a tésztához:
56 dkg finomliszt
21 dkg vaj
2 dkg friss éleszt?
3 dkg cukor
1 dl tej, csipetnyi só
2 tojássárgája
a diótöltelékhez:
25 dkg porcukor
30 dkg darált dió
1 és fél reszelt alma
8-10 dkg apróra vágott
birsalmasajt
5 kg mazsola
5 dkg sárgabaracklekvár
a máktöltelékhez:
2,5 dl tej
30 dkg darált mák
25 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
7 dkg mazsola
2 ev?kanál nagyon apróra
vágott ananászbef?tt
csipetnyi só
1 mokkáskanál reszelt
citromhéj
késhegynyi ?rölt szegf?szeg
a tészta nyújtásához:
liszt
a tetejére:
2 tojásfehérje

      El?készítése: a lisztet a vajjal elmorzsolom. Az éleszt?t a cukorral együtt 1 deci tejbe keverem, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Megsózom, a tojások sárgáját is hozzáadom. Jól összedolgozom. Ha már sima, be- lisztezett deszkán 4 kis cipóra osztom. Tetejüket is belisztezve konyharuhával letakarom, és duplájára kelesztem. A diótöltelékhez a cukrot fél deci vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, meg a sárgabaracklekvárral összekeverem. A máktöltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lecsöpögtetett ananászbef?ttet, a sót és a f?szereket. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a t?zr?l, és hagyom kih?lni. Elkészítése: a megkelt tésztát belisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és rákenem a töltelékeket. (Két diós és két mákos rúd lesz bel?le.) A tésztát szorosan föltekerem, végeit úgy nyomom össze, nehogy a töltelék kifolyjon. A bejgliket egymástól 3 centi távolságra süt?lemezre fektetem. Felvert tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen 1 órát hagyom pihenni. Ezután újból megkenem tojásfehérjével, és félórányi várakozás után az el?melegített, forró süt?ben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a süt?lemezr?l, ha már teljesen kih?lt, majd folpackba csomagolva h?vös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony el?tt elkészíthet?, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ez a bejgli mélyh?t?ben hónapokig eltartható.)


Elkészítési id?: 3 óra.

Italajánlat: édes fehérbor Tokaji aszú 6 puttonyos `93.
Forrás: www.eszemiszom.hu

Megjegyzések: Megjegyzés hozzáfűzése
Felhasználó ÉrtékelésNehézségDátum
Még senki nem fűzött megjegyzést a recepthez

KategóriaHozzávalóMennyiség

©2019 4WAY